Sanfyn matka Haapsalun neurologiseen kuntoutuskeskukseen 2018
Sanfyn uuden hallituksen aloituskokous Viron Haapsalussa 14.5.2018 ja tutustuminen Haapsalun neurologiseen kuntoutuskeskukseen Jos olikin takanamme niukka-aurinkoinen ja työelämämme jokaisella haastava talvi, niin toukokuinen uuden hallituksemme kokousmatka Viroon pyyhki talven pimeydet mielestämme.
Aurinkoinen sää ilahdutti meitä jo Helsingissä ja sää oli superaurinkoinen koko matkamme ajan. Hallituksen varsinaisista ja varajäsenistä pääsi mukaan 11 osallistujaa. Edellisenä vuonna toukokuussa me hallituksen jäsenet saimme tutustua Viron fysioterapeuttien koulutukseen Tartossa, niin AMK tasoiseen kuin yliopistolliseenkin. Tuolloin saimme useammalta taholta kehotuksen yrittää päästä ekskursiolle Haapsalun neurologiseen kuntoutuskeskukseen. Siipolan Ritva otti asian hoitaakseen.
Kuntoutuskeskukselle sopiva ajankohta löytyi ja Ritva organisoi reissumme. Varmaankin Ritva oli yrittänyt ja toivonut säitäkin suosiollisiksi, joten säitten haltijakin antoi meille parastaan. Matkamme viikonloppu osui helatorstain jatkoksi. Joukkomme jäi sovittua pienemmäksi, sillä Virpi jäi matkalta pois lähipiiriä kohdanneen surun takia. Yleensä matkojemme alkuun liittyy pieniä jännitystekijöitä, kuten nytkin. Turhaan satamassa jännitimme aamulla ja mietimme uusia strategioita, sillä ehtiväthän Minna ja Elina onneksi taksilla Olympialaiturilta luoksemme oikeaan sata satamaan.
Laiva oli täynnä aurinkoista Tallinnaa kohti matkaavia suomalaisia. Matkasimme pikkubussilla Haapsaluun, jossa kukaan meistä ei aiemmin ollut vieraillut. Kevät oli Virossa pidemmällä kuin Suomessa. Maisemat olivat hurmaavan kesäisiä. Haapsaluun saavuimme parin tunnin automatkan jälkeen. Spa hotelli Laine sijaitsi aivan meren rannalla ja kuntoutuskeskusta vastapäätä tien toisella puolella. Polikliinisilla kuntoutusasiakkailla oli tosi lyhyt matka kuntoutukseen. Kurnivin mahoin ja nälkäisin mielin nautiskelimme upeista maisemista odotellessamme myöhäistä lounasta. Maisemanautiskelu venyi tosi pitkäksi ennen kuin ruoka tuotiin eteemme.
Siihen mennessä olivat kylpylävieraat jo päässeet päivällisherkkuihin käsiksi. Vieraat olivat suurimmaksi osaksi suomalaisia harmaahiuksisia eläkeläisiä. Oli reippaasti liikkuvia, mutta myös rollaattoriväkeä. Ruokamme oli maukasta ja asetettu kauniisti lautasille. Hotellissamme oli suuri uima-allas, kylpyläosasto ja tarjolla monenlaisia kosmetologisia palveluja sekä nautiskeluhoitoja. Hotellin edessä kulki kävelytie, jota pitkin oli esteetöntä kulkua useampi kilometri Haapsalun rantoja ihaillen.
Väylällä sai myös pyöräillä. Hotelli vuokrasi edullisesti polkupyöriä. Iltasella taisi meistä useampikin käydä maisemapyöräilyllä. Pyöräilykujat kiertelivät kapeina kauniiden puutarhojen ja idyllisten talojen välistä. Vanhat, pitsikoristeiset puiset hotellit sijaitsivat rantabulevardien varsilla meren äärellä. Auringon lasku oli upea kokemus pyöräilijälle.
Maistuvan aamiaisen jälkeen kokoonnuimme tien toiselle puolelle kuntoutuskeskukseen kello 11. Laitoksen johtaja Priit Eelmäe, joka on pohjakoulutukseltaan fysioterapeutti, otti meidät sydämellisesti vastaan. Hän esitteli englanninkielellä kuntoutuskeskuksen historiaa ja toimintaa diaesityksenä. Haapsalu neurological rehabilitation centre, HNRC, oli juuri viettänyt 60- vuotisjuhliaan. Se oli perustettu siis vuonna 1958. Vuonna 2001 oli kuntoutuslaitosta laajennettu rakentamalla kokonaan uusi rakennus. Uusi laajennus rakennettiin vuonna 2012, jolloin rakennus sai vielä korkeutta lisää. Tällöin myös laitokselle hankittiin uusinta uutta olevaa kuntoutustekniikkaa.
Priit kertoi heidän tavoitteekseen, missiokseen, saada ajanmukaisen kuntoutuksen ansiosta yhä tyytyväisempiä ja aktiivisempia kuntoutujia. Laitos toivoo nousevansa Baltian ja Pohjolan nykyaikaisemmaksi kuntoutuskeskukseksi tarjoten monipuolista ja ihmiskeskeistä palvelua varhaisesta kuntoutuksesta sosiaaliseen kuntoutukseen. Keskus suuntautuu myös tutkimustyöhön ja kuntoutuksen kehittämiseen. Kuntoutuskeskuksessa saavat Viron fysioterapiaopiskelijat käytännön harjoittelua. Henkilökunta ohjaa opiskelijoita yhä lisääntyvässä määrin. Harjoittelupaikat ovat melkein kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa.
Tarton fysioterapiaopettajat kertoivat meille edellisen vuoden kuntoutuskäynnillä, että Haapsalun harjoittelupaikka on kovin haluttu opiskelijoiden keskuudessa. Kuntoutuskeskus on ottanut lisääntyvästi myös ulkomaisia opiskelijoita kliiniseen harjoitteluun. Kuntoutuskeskuksen 7 osastolla on yhteensä 102 kuntoutuspaikkaa. Kuntoutuksessa mitoitettu mahdolliseksi 30 asiakkaan käydä kuntoutuksessa päivittäin polikliinisesti. Polikliiniset asiakkaat asuvat läheisissä hotelleissa. Vuonna 2017 oli keskuksessa majoitettuna kuntoutettavista potilaista ulkomaalaisia 40. Ja samana vuonna kävi heillä kuntoutuksessa polikliinisesti 20 ulkomaalaista potilasta. Henkilökuntaa oli käyntimme aikana 146, joista osa ulkomaalaisia. Esimerkiksi heillä oli yksi suomalainen toimintaterapeuttimies ja proteesimestari oli alankomaalainen.
Suurin potilasjoukko (36) oli traumaattisia aivovammapotilaita ja AVH-potilaita. Selkäydinpotilaille oli varattu 22, lapsille 24, muille neurologisille potilaille 10 vuodepaikkaa sekä 10 vuodepaikkaa muille potilaille. Priit kertoi Virossa olevan 3 kertaa enemmän traumaattisen selkäydinvamman saaneita kuin Suomessa. Viron traumaattisista selkäydinvammaisista 82% on miehiä. Saimme kuulla laitoksen taloudellisen tilanteen olevan hyvä ja henkilökunnan työtyytyväisyystutkimusten tulosten olevan positiivisia. He tekevät paljon tiimityötä. Omaiset sitoutetaan tiiviiseen tiimityöhön mukaan. Uskalsimme kysyä suomalaisten vammautuneitten mahdollisuutta päästä kuntoutukseen Haapsaluun. Priit sanoi sen olevan täysin mahdollista. Hän kertoi kuntoutuspäivän hinnaksi asumisineen 145 €. Olimme ällistyneitä kuntoutuksen edullisuudesta.
Fysioterapeutti Siret Russi esitteli meille talon tiloja ja toimintaa. Hän puhui hyvää englantia, mutta ymmärsi jossain määrin myös suomea. Hän oli ollut vaihdossa Suomessa. Tiloissa ja toiminnassa oli kovin paljon tuttuutta, ”Käpylähenkisyyttä”. Tämä johtui osittain varmastikin siitä, että virolaiset ovat olleet tutustumassa suomalaiseen kuntoutukseen ja saaneet sytykettä. Esimerkiksi suuressa kuntoutussalissa oli kovin tutun tuntuinen pyörätuoliharjoittelurata. Kaikissa huoneissa oli mahdollisuus liikuttaa potilaita nostolaitteessa. Potilashuoneet olivat väljiä ja valoisia. Ikkunat olivat suuria ja näköalat aivan upeita. Selkäydinvammaosastolla oli sängyissä mukana kippiominaisuus, jossa nostokulma oli helposti säädettävä. Tällöin voi potilas saada pystyasentohoitonsa omassa rauhallisessa huoneessaan vaikka televisiota katsellen.
Lasten kuntoutus tapahtui viihtyisissä, valoisissa tiloissa. Heille oli sisustettu esimerkiksi viehättävä aistihuone. Saimme nähdä myös hauskan kuntoutustuokion, kun lapsi istui ”hevosen satulassa”, tasapainoili siinä ja samalla tavoitteli kädellään terapeutin puhaltamia saippuakuplia. Keskuksessa oli käytössä myös liikkeitten sähköistä 3D tarkastelua mahdollistava markkerijärjestelmä. Kuntoutuskeskuksen tilat hurmasivat avaruudellaan ja valoisuudellaan. Kaikki toiminnot voitiin harjoittaa kauniissa merimaisemassa, niin juoksumattotreenit kuin pyörätuoliharjoittelutkin. Hollantilainen proteesimestari teki itse yksilölliset lastat. Apuvälineet olivat sovitettavissa hyvin varustetussa apuvälinevarastossa. Saimme tutustua apuvälineyksikköön ja hankkia itsellemmekin vaivasenluutukia yms. .
Voimaharjoittelua varten keskuksessa oli sali, joka oli varustettu HURin laitteilla. Onnistunut innovaatio oli myös mielestämme pyörätuolien renkaitten täyttöä varten paineilmapumput lähellä harjoittelulaitteita. Haapsalun neurologisen kuntoutuskeskuksen erityisinnovaatiota edustavat robotiikkaa käyttävät harjoitelaitteet. Emme saaneet nähdä potilasdemonstraatiota näillä laitteilla lainkaan. Saimme ihailla kuvia sekä Siretin havainnollistavaa esittelyä. Hän näytti, kuinka hän puki itselleen paraplegisen henkilön kävelyä mahdollistavan Indego- laitteen.
Kävelyrobottien käyttö oli keskuksessa tarkoin ajoitettu, mitoitettu, yksilöity ja tallennettu jokaisen käyttöarvot tietokantaan. Tietokannasta voi suorituksia sitten arvioida ja tarkastella myös visuaalisesti. Samaten oli otettu tietotekniikka hienosti käyttöön erilaisissa käden tai jalkojen kuormitusta mittaavissa laitteissa. Näiden korkean teknologian välineistön tutkimuksellinen käyttö oli lisääntynyt vuodesta 2014 vuoteen 2017: Armeo -laitteen käyttö kolminkertaistunut, Erigon samoin kolminkertaistunut ja Lobomatin käyttö lisääntynyt 20%. Ilahduin myös, kuinka innostavasti kuntoutuskeskuksessa oli laitettu esille siellä suoritetut tutkimusjulisteet. Kävijä sai kuvan monipuolisesta tutkimustyöstä niin maisteritason kuin tohtoritasonkin tutkimuksista.
Tutustuimme myös Haapsalun piispanlinnaan, joka on paikallinen kuuluisa nähtävyys. Mahtavat rakennelmat ja suloinen helle. Käynnistämme kuntoutuskeskuksessa jäi kovin positiivinen olo kaikille meille Sanfylaisille. Henkilökunta oli ystävällisiä meitä kohtaan, vaikka varmaankin ovat jo kovin kyllästyneitä kaikkiin vierailijoihin. Siret esitteli kaikki toiminnot hyvin yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Pikkubussissamme kävi kova puheenporina koko matkan Tallinnaa kohti matkatessamme. Mietiskelimme keskenämme omien potilaittemme mahdollisuuksia saada noin edullista hoitoa Virossa.
Vietimme Tallinnassa iltapäivän ja illan tahoillamme pienemmissä tai suuremmissa kokoonpanoissa. Ostoksia tehtiin. Etenkin Ritvan löydöt kotiin viemisiksi aktivoivat monen muunkin samoille apajille. Iltaa vietettiin myös monella lailla, kuka yökerhossa , kuka baarissa.
Allekirjoittanut Jaana vietti superantoisan illan Estoniateatterissa, Tuijan ja Tertun kanssa, Tuijan viimehetkessä hankkimilla lipuilla. Nautimme ”Lintukauppiaan” musiikista, lauluista ja raikkaasta esityksestä. Tyylikkäät asumme jäivät matkalaukkuihin. Emme ehtineet hakea niitä päällemme hotellilta pikahälytyksen takia. Hyvin osasimme nauttia farkuissa ja tennareissakin iltapukuisten joukossa. Tässä hyvin yksilöllinen Estonian pysäköintipaikan portti!
Kokousasiatkin tulivat matkalla tehokkaasti käsitellyiksi. Uusia ideoitakin syntyi. Hienoa! Kertakaikkisen antoisaa ja innostavaa reissua kiitollisena muistellen siitä tässä tarinoi toimeksi saaneena varajäsen -Jaana-